Man blir inte förvånad

Läser i Aftonbladet att regeringen funderar på att införa en andra karensdag vid sjukskrivningar.
"Huvudsyftet med åtgärdspaketet är att korta de långa sjukskrivningarna och att minska antalet nya förtidspensionärer", står det att läsa och frågan som uppstår är klart: Hur fungerar det i verkligheten?
En extra karensdag i början av vad som sedan skall bli en lång tids sjukskrivning spelar väl varken för eller emot utan regeringens huvudsyfte är som vanligt att straffa de som står utanför deras egen verklighet.
I den moderatledda regeringens Sverige har man antingen jobb eller förmögenhet. Är man så korkad att man är sjukskriven, arbetslös eller förtidspensionär får man inte vara med i gemenskapen. För att detta skall märkas så straffas alla de som inte förmår vara med i matchen. Listan på bestraffningar blir längre och längre och kan alltså nu utökas med ytterligare en karensdag.
I Aftonbladet står det att läsa: "Folkpartiledaren Lars Leijonborg är mer tveksam till förslagen.
? Det finns saker i det som jag tvivlar på att regeringen enas om. Vi är ju skeptiska till fler karensdagar, säger han till DN."
F-n trot. Leijonborg är fast i moderaternas grepp liksom de andra små stödpartierna i regeringen. Inte spräcker fp någon regering på förslaget om ytterligare en karensdag.

Helt fel Wennman!

Sportbladets Peter Wennman listar dem som förtjänar det
1 Matchen som inte borde brutits

Mycket babbel om dramat i Köpenhamn på den här listan i dag, men det kanske inte är så konstigt. Först och främst: det är inte ofta jag har samma åsikt som kollega Anrell, men det han sa i tv-studion i går morse var naturligtvis rätt. Man avbryter inte fotbollsmatcher för att en pajas springer in på planen. Man kan göra paus, men MAN MÅSTE ALLTID SPELA FÄRDIGT MATCHEN. Om så inför tomma läktare. Annars kan idioterna snart sätta såna här grejer i system. Ligger ditt lag under? På med motståndarnas supportertröja då och ställ till en skandal så fixar du en 3-0-seger! Jag håller dessutom med den minoritet i pressen som tycker att domaren Herbert Fandel överreagerade. Han skulle kallat ut spelarna igen, låtit Sverige skjuta den där straffen och stått ut den minut som var kvar.


Så skrivs det i Sveriges bästa sportidning Sportbladet. Peter Wennman brukat vara ett nöje att läsa men ibland är han så fel ute man kan bli. Tänk om någon dåre rusade fram till honom på jobbet, slog till honom eller hotade honom. I det läget skulle Wennmans chefer kräva att han jobbade färdigt sin dag?
Domaren är på sitt jobb och där skall man inte behöva stå ut med vare sig våld eller hotelser. Det borde till och med Wennman begripa.

Det var bara en dåre

Det är alltid viktigt att se saker som de verkligen är. Inte måla fan på väggen i onödan och att tänka efter före.
I Köpenhamn i söndags var det en dåre som förstörde festen för oss men kom ihåg - det var bara en. Över 42 000 åskådare uppförde sig alltså rätt så anständigt och är det några man skall vara riktigt förbannade på så är det väl vakterna på Idrottsparken - om det nu fanns några sådana. Det måste helt enkelt vara omöjligt att ta sig in på plan.
En liten notis i dagens Sportbladet berättar om tolv människor som krossades till döds och 46 skadade i samband med ororligheter efter matchen Zambia - Kongo-Brazzaville. Bara som motpol till alla de krigsrubriker som tagits fram efter matchen mellan Sverige och Danmark.
Domaren gjorde klart helt rätt som bröt matchen även om några journalister och f d fotbollsspelare ifrågasätter detta beslut så får väl det mer tas som aningslöshet från deras sida.
Ronnie Sandahl är ocks ute och cyklar i dagens Aftonbladet. Riktigt vad hans krönika går ut på är svårt at lista ut men hans funderingar om att fotbollen länge har spatserat hand i hand med en machoindränkt våldskultur är klart rent nonsens. Hur dum får man bli? är klart en berättigad fråga efter att ha läst Sandahls krönika men vi får nog aldrig reda på svaret.
När vi fattar att det inte är sporten som söker upp idioterna utan tvärtom kanske vi kan agera och stoppa dessa idioter. Det är helt enkelt så att om inte idioterna kan vara just idioter runt en fotbollsplan så är de idioter någon annanstans.Jag tror att de skulle vara idioter på en match i damfotboll (eller damhockey) om inget alternativ gavs. Det är just därför de är idioter.